Uitleg over Wormenhotel Kantershof - +

In de regen en met flinke windvlagen hebben de bewoners van Kantershof op 9 maart uitleg gekregen over hun nieuwe wormenhotel. Halverwege de uitleg moest er geschuild worden in een carport omdat het weer steeds slechter werd. Toos Tuin, de begeleider van de wormenhotels in Amsterdam, gaf uitleg en was beschikbaar voor aanvullende vragen. Natuurlijk waren de vijf initiatiefnemers aanwezig. Maar ook andere Kantershoffers en Geerdinkhoffers hebben op zaterdagmiddag de start gemaakt voor het maken van buurtcompost. Ook kinderen hebben gekeken en geluisterd naar de uitleg.

Jammer genoeg heeft het transportbedrijf het Wormenhotel nog niet kunnen plaatsen. Eerst heeft koude twee keer voor uitstel gezorgd. En nu was er een transportprobleem. Maar de komende week wordt het Wormenhotel toch echt geplaatst. Een aantal mensen heeft zich al opgegeven bij de initiatiefnemers. Samen vormen zij een Whatsapp-groep om de gang van zaken rondom het Wormenhotel uit te wisselen.

Er is voor gekozen om het hotel te plaatsen op de stoep naast de kledingbak aan de Kantershofstraat.

Er moet rustig opgestart worden. De eerste week kunnen twee gezinnen hun keukenafval in het wormenhotel doen. Daarna kan er elke week een gezin extra het groene afval in het wormenhotel stoppen. Alleen rauw, ongekookte plantaardige afval kan er aan de compostwormen gevoerd worden. Gekookt en dierlijk afval kan niet gebruikt worden. Aardappelschillen en pindadoppen zijn chemisch behandeld, dat kan dus niet gebruikt worden. Bij het groenafval hebben de compostwormen ook papier en/of karton nodig. Kartonnen dozen van eieren zijn hier uitstekend geschikt voor.

Plastic en ook verteerbaar plastic mag er echt niet tussen zitten. Het aanleveren van groenmateriaal kan het beste in een papieren zak of in een oude krant gewikkeld.

Uiteindelijk kunnen zo’n 30 gezinnen hun groenafval inleveren. Na een paar weken, vanwege het rustig opstarten, is er nog plek om je aan te melden. Er komt een slot op het wormenhotel. Alleen de deelnemers hebben de cijfercode van dit slot.  Aanmelding en registratie via Rob Alberts die ook speciale zakken heeft voor het afval. Temperatuur is erg belangrijk: niet te warm en vooral niet te droog, beide dodelijk voor de wormen, kerntemperatuur moet onder de 25 graden blijven. Het hotel is waarschijnlijk pas na een maand of 8 echt op gang, in de winter gaat het in sluimerstand.

Voor meer info:

Kijk bijvoorbeeld eens op buurtcompost.nl of balkonton.nl of www.cocasa.nl of google le compostier. Ook voor advies over composteren of wormen in het algemeen kunt u terecht bij de mensen van buurtcompost.nl en het compostgilde.

Meer informatie over inzameling en scheiding van afval en de campagne Amsterdam maakt er wat van is te vinden op amsterdam.nl/afvalamsterdam.nl/maakterwatvan, enamsterdam.nl/wonen-leefomgeving/zelfbeheer/compost-maken-buurt


Kantershof en zo © 2019. Alle rechten voorbehouden.

Powered by WordPress. Theme by BIGThemes.

Back to TOP