Parade Holland Festival in Zuidoost - +

Op zaterdag 1 juni is er in Zuidoost een bijzondere gratis voorstelling in het kader van het Holland Festival: Parlement Debout, een ‘Theatrale Parade’. Sluit bij deze wereldpremière aan bij Faustin Linyekula’s optocht, volg de fanfare en de ‘sapeurs’ (Congolese ‘mensen met stijl’) en loop mee langs uiteenlopende locaties in Aons stadsdeel.

In deze parade van verhalen uit Amsterdam en Congo gaat het om luisteren en gehoord worden, te midden van het lawaai van de straat – de voertuigen, de voorbijgangers en het leven. Parlement debout is een bewegende performance in de open lucht, geïnspireerd op ‘les parlementaires debout’, mannen die rondhangen bij kiosken en taxi’s in Congo en commentaar geven op het nieuws om zo gehoor te geven aan hun gedachten, de discussie aan te gaan en de politieke orde te verstoren. Linyekula, Yves Mwamba en Dinozord regisseren een net zo ontregelende parade met onbekende, soms ongelofelijke verhalen die de kranten hier zelden halen.

Vrijheid van meningsuiting
Parlement Debout is een performance die oorspronkelijk is gemaakt in 2007, door Papy Ebotani, associate artist bij Linyekulas’s Studios Kabako. De titel van de voorstelling, die in essentie ging over de vrijheid van meningsuiting, verwijst naar de mannen op de hoek van de straat in Kisangani, bij kioskjes, taxistandplaatsen of stalletjes, die hardop de kranten voorlezen en becommentariëren. Die discussiëren over het leven, de toekomst, de maatschappij. Die voor zichzelf de vrijheid opeisen om te zeggen wat ze willen zeggen. Inmiddels zijn de kranten verdwenen uit de kiosken, en zijn deze niet meer een vanzelfsprekende plek waar het nieuws wordt uitgewisseld. Een nieuwe generatie heeft haar eigen communicatiemiddelen en (online) hangplekken, en dus behoefde Parlement Debout een update.

Voor de bewoners van Zuidoost
Speciaal voor het Holland Festival maakt Linyekula, samen met danser en choreograaf Yves Mwamba, een nieuwe versie van Parlement Debout voor in Amsterdam Zuidoost. Wederom een performance die voortbeweegt door de straten van de buurt, maar dit keer voor en met de bewoners van Zuidoost. Linyekula en Mwamba gaan op zoek naar de verhalen van die bewoners en samen met hen ensceneren ze een reis langs alle verborgen plekken en vergeten dromen – dromen en verhalen die een echo vormen van de verhalen in Kisangani.

Locatiestartpunt: kruising Gulden Kruispad/ Kelbergenpad.

Start: 1 juni om 15 uur. Duur: 2 uur

Taal: Engels, Frans en Nederlands. Beeld: MTCurado


Reactiesmogelijkheid gesloten.

Kantershof en zo © 2020. Alle rechten voorbehouden.

Powered by WordPress. Theme by BIGThemes.

Back to TOP