Expositie straatvoetbaltricks - +

Imagine IC opent op 19 september 2013 de tentoonstelling Panna’s en Akka’s. Panna’s en Akka’s vertelt het verhaal van het ‘echte’ straatvoetbal. Edward ‘Edje’ van Gils, Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija of Mohamed ‘Taka’ Boutaka nemen je mee in hun lifestyle.
Presentatrice en sportjournaliste Barbara Barend opent de tentoonstelling om 17.30 uur in het huis van Imagine IC in Frankemaheerd 2, Amsterdam Zuidoost. Inloop: 17.00 uur.

Foto: Guus Dubbelman © Imagine IC

Foto: Guus Dubbelman © Imagine IC

Nieuwe beelden
Panna’s en Akka’s presenteert 46 nieuwe straatvoetbalfoto’s van Guus Dubbelman. Hij is bekend als sportfotograaf van De Volkskrant en wil in zijn foto’s ‘het onzichtbare zichtbaar maken’. In de expo hoor je straatvoetbalsoundscapes van onder meer audiovisueel collectief Circus Family. Zij maakten ook een bijzondere beeldmontage en interviews met voetballers/-sters. Panna’s en Akka’s presenteert verder gouwe ouwe filmpjes van Youtube, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en uit privé archieven.

Wetenschappelijk onderzoek
Op uitnodiging van Imagine IC wordt de lifestyle van straatvoetballers voor het eerst wetenschappelijk onderzocht aan de UvA. Panna’s en Akka’s presenteert de bevindingen van masterstudenten Frank de Ruijter en Jordi Halfman; zij werden begeleid door Dr Francio Guadeloupe: ‘Met straatvoetbal maken jongeren eigentijds, super-divers erfgoed. Dit gaat voorbij aan de geijkte patronen van etnische, culturele, klasse- en religieuze of taalverschillen.’ In de woorden van straat- en zaalvoetballer Mohammed Attaibi: ‘Het gaat om je skills!’.

Nieuwe moves
Vanaf begin jaren negentig ontwikkelden Edward van Gils, Calvin Blankendal, Mousi Rebel en Jermaine Vanenburg een nieuwe voetbalstijl. Op pleintjes creëerden zij moves als de ‘akka’ of de ‘sleep’. Ze leverden hen vele Youtube-hits op. Ze acteerden in in reclamecampagnes van merken als Nike, Coca Cola en Burger King en werden zo straatvoetbalgrootheden.

Een nieuwe lifestyle
Anno nu is straatvoetbal voor jongeren van de Bijlmer tot het Gooi een manier van leven. Iedereen wil zijn tegenstander vernederen en respect verdienen met de panna’s en akka’s van de meesters van de straat. Maar zijn deze moves slechts een overwinning in een spel? Of staan ze symbool voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar? Panna’s en Akka’s zoekt antwoord.

De tentoonstelling loopt tot…
Panna’s en Akka’s is van 4 september 2013 tot en met 1 maart 2014 open voor algemeen publiek en (school)groepen. Van 1 maart tot en met 3 mei 2014 alleen voor (school)groepen.
Meer informatie op imagineic.nl.
Bekijk ook de promo ‘Word Wakker’ met Adbelkader Benali (imagineic.nl/cases/pannas-en- akkas).

 

 


Reactiesmogelijkheid gesloten.

Kantershof en zo © 2020. Alle rechten voorbehouden.

Powered by WordPress. Theme by BIGThemes.

Back to TOP